În perioada 5-8 decembrie 2013, Corala Giroceana a participat la Festivalul Internaţional Coral desfăşurat la Viena, „Internationales Adventsingen”, realizând cu acest prilej un micro-turneu în acest oraş. Acest cor a răspuns invitaţiei adresate de către Primăria Vienei de a cânta în concertul de Advent, lucrul acesta fiind posibil datorită unei românce stabilite la Viena, Lucreţia Petrovici, o Doamnă care îşi dedică timpul şi pentru menţinerea unei constante apropieri muzicale între mica şi marea Vienă. Doamna Lili, sau „motorisierte Lili” cum au supranumit-o băieţii din Corul Sabin Drăgoi, prezent şi el la Viena cu câţiva ani în urmă, pentru viteza cu care conducea grupurile, a organizat pe lângă concertul de la Primărie încă două concerte. Primul dintre acestea a avut loc chiar în prima zi la sediul Rotes Kreuz (Crucea Roşie) din Viena, urmând apoi în dupamasa aceleiaşi zile concertul de la Primărie, unde au participat (în întreaga perioadă) peste 80 de coruri din întreaga lume. Corala Giroceana a fost unul dintre cele 80 de coruri prezente la acest festival, cântând pe podiumul de concert din strălucitoarea sală de festivităţi a Primăriei, cu un public de peste o mie de spectatori. Fiind îmbrăcaţi în costume naţionale, au evoluat în faţa publicului cu colinde creştine româneşti şi prelucrări de folclor, printre care „Sara pe la noi” de Iosif Velceanu şi „Sârba-n căruţă” de Gh. Danga. Al treilea concert a constat în onoarea acordată corului girocean de a participa la Missa oficiată duminică la Capela Palatului Schonbrunn dând câteva răspunsuri şi continuând cu un recital de colinde.

În toate aceste popasuri şi evoluţii ale corului girocean pe scene vieneze, ni s-a relevat faptul că nu există aici prejudecăţi faţă de români , dacă ei sunt onorabili şi se prezintă într-o elevaţie- în cazul nostru muzicală. Întocmai cum spunea un profesor muzician bănăţean: “Aceasta este şansa noastră, să “invadăm” Europa prin comandamente artistice de înaltă factură!

Despre toate aceste evenimente, ne vor vorbi mai jos câţiva dintre membrii corului participanţi, relatându-ne impresii şi alte detalii legate de turneul efectuat.

Ing. Dr. Marinescu Constantin - BAS:Corala Giroceana a reprezentat cu success Comuna Giroc si Romania la Festivalul International de Advent – Viena decembrie 2013

Iată-mă în postura de a vă relata pe scurt despre cele trei concerte susţinute de către Corala Giroceana la Viena în perioada de Advent. Recunosc că sunt la prima “tentativă” de acest gen şi am unele mici emotii inerente.

Am să încep prin a-i mulţumi doamnei Lucreţia Petrovici, cetăţean român cu domiciliul în Viena, pentru sprijinul acordat Coralei Giroceana. Fară acest sprijin, cu siguranţă nu s-ar fi întâmplat această deplasare la Viena şi aceste concerte susţinute de Corala Giroceana. Asadar, ne-am numarat printre coruri renumite din lumea întreaga, coruri ce au avut deosebita onoare de a participa la acest Festival Coral International de Advent din Viena.

Cu sprijinul financiar al Primăriei din Viena şi prin amabilitatea domnului primar al Comunei Giroc – Dr. Iosif-Ionel Toma şi a Consiliului Local Giroc (care ne-a asigurat transportul), am pornit la drum, fiind un grup de 17 coristi, mânati de dorinta de a cânta si a incânta pe cei ce-i vor asculta.

Am debutat în dimineaţa zilei de 6-decembrie-2013 cu un concert la “Crucea Rosie” din Viena, unde am fost întâmpinaţi cu mare căldură. Concertul Coralei Giroceana a adus bucurie în inimile celor prezenţi, directorul acestei instituţii aratându-se foarte încântat de ceea ce a “auzit” şi în mod special de cântecul “Mărire-ntru cele Inalte” (unde noi, baietii de la bas am imitat sunetul unui clopot mare, de biserică). Am fost recompensţi cu un mic cristal Swarovski având simbolul Institutiei Crucei Roşii din Viena. Apoi am fost invitaţi de domnul director să servim, alături de domnia sa, prânzul.

A urmat un al doilea concert şi unul dintre cele mai importante, cel sustinut în foaierul Primăriei din Viena. Conform programului, am urcat pe scena la ora 18.00 în aplauzele celor prezenţi. Am reuşit, zic eu, ca după aproximativ 30 de minute de recital coral - colinde şi piese din folclorul românesc, să încântăm din nou pe cei prezenţi în foaierul Primăriei din Viena. Acest concert a culminat cu înmânarea unei mape roşii, având gravată stema Austriei şi conţinând o diplomă, de catre d-nul Dr. Andreas Mailath-Pokorny, responsabilul cultural al Primariei din Viena. Am fost din nou mândrii că suntem români!

În seara zilei de 6 – decembrie – 2013 au încântat pe cei prezenti in sala de festivităţi a Primariei din Viena, coruri din Cehia, Canada, Austria si Romania – Corala Giroceana din Comuna Giroc. Finalul acestei zile de Sarbatoare - Ziua Sf. Nicolae, ne-am petrecut-o plimbandu-ne prin minunata Viena, împodobită de Sărbătoare.

Am avut şi o zi “liberă” de relaxare, sâmbătă, 07-decembrie-2013, zi în care fiecare dintre noi a fost liber să-şi aleagă ce va dori să viziteze şi să vadă. Unii am vizitat centrul oraşului, târgul de Crăciun, alţii au dorit să viziteze muzee de istorie.

Această deplasare la Viena a culminat cu un ultim concert, duminică, 8-decembrie-2013 la Capela Palatului Schönbrunn, dupa Missa catolica de duminicaă la care am participat şi noi cu cântece precum: Tatăl nostru, Cât de Marit, Sfânt si Mare Minune. Am fost felicitaţi pentru acest ultim concert, dupa care am mai vizitat gradinile Palatul Schönbrunn.

Ne-am suit în autocarul oferit de Domnul Primar şi de Societatea Comercială Giroceana şi ne-am îndreptat spre casă cu gândul la clipele minunate, de vis – aş putea spune, petrecute în Viena alături de prieteni, colegi şi oameni minunati.

Ar mai fi multe de povestit, doar ca, fiind la prima mea tentative de acest gen, am sa ma limitez doar la cele relatate mai sus.
Va multumesc pentru atentia acordata, si sper ca am reusit un pic sa va captez atentia!


Lugojan Petru – BARITON: Cu colindul la Viena, sau despre cum s-au străduit nemţii să spună cât mai corect: “Giroceana”,  “Giroc”, “Banat”, “România” sau “Mircea Sturza”

După o zi de mers cu autocarul de la Giroceana în condiţii bune, am fost întampinaţi cu multă căldură (şi la propriu) la hotelul unde am fost cazaţi pe perioada micului turneu. (......)

Vineri dimineaţa după micul dejun (bun, divers şi suficient) am mers la sediul central al Crucii Roşii Austriece unde am fost primiţi cu multă amabilitate, punându-ni-se la dispoziţie o sală pentru vocalize, de unde nu au lipsit ceaiul, cafeaua, apa şi sucuri. La ora stabilită am coborât în holul sediului în jurul bradului împodobit unde am fost întâmpinaţi de Dl. Director al Crucii Roşii austriece, care după ce ne-a urat bun venit, ne-a prezentat celorlalţi folosind şi câteva expresii în limba română. A urmat un adevărat concert de colinde româneşti prin care suntem convinşi că am încântat auditoriul, având în vedere aplauzele îndelungi. (.....) Am avut onoarea să schimb câteva impresii cu Dl. Director, mărturisindu-mi că încă din 1998 în fiecare an este o tradiţie la Crucea Roşie să fie colindaţi de un cor românesc, însă noi l-am impresionat în mod deosebit prin frumuseţea vocilor şi a interpretării.(.....)

Concertele de Advent de la Primărie se ţin în sala de festivităţi, o sală impresionat de mare şi frumoasă (luminată de 16 policandre,fiecare cu câte 45 de becuri). Am colindat fix 30 de minute (nemţeşte) şi deşi am fost penultimul cor din seara respectivă, aproape  toate cele o mie de scaune din sală erau ocupate. Am remarcat între spectatori feţe transfigurate de colindele noastre româneşti, fiind foarte aplaudaţi la sfârşit. Am fost felicitaţi de responsabilul cultural al Primăriei Viena, Dl. Franz Schuller, mulţumindu-ne pentru minunatul concert susţinut. Mi-am permis şi eu să mulţumesc în numele corului pentru invitaţie şi pentru ospitalitate, bucurându-mă când acesta mi-a strâns mâna şi mi-a mărturisit că deşi ascultă coruri din toată lumea, noi l-am impresionat în mod deosebit prin profesionalismul cu care am cântat, totul fiind la superlativ şi că oricând corul din Giroc este binevenit la Viena.

Aş mai povesti doar despre un moment vienez eu l-am considerat “îngeresc”. Sâmbătă vizitând muzeul Hoffburg şi fiind multe de văzut ne-am împrăştiat urmând să ne întâlnim în faţa bisericii Sf. Michael de lângă Hoffburg la ora 14.00. Pe la 13.30 din cauza vântului am intrat, la fel cum au făcut şi ceilalţi, precum şi mulţi turişti, în biserică. Intrând în biserică, undeva în surdină un cor se auzea cântând dumnezeieşte, iar spre surprinderea noastră cânta şi româneşte. Ne-am dus să vedem cine cântă şi mare ne-a fost surpriza când i-am găsit pe o parte din colegii noştrii din cor. Ne-am alăturat lor şi am susţinut un adevărat concert coral, pe langă noi adunându-se mulţime de turişti. Nu ne trebuia mulţumire mai mare decât să vedem bucuria din ochii oamenilor care asistau, iar o familie de intelectuali pensionari ne-au mulţumit în engleză pentru că le-am cântat!

Seiman Gheorghe – TENOR: Corala Giroceana participă la o manifestare internaţională de muzică corală

Cu o tradiţie serioasă în fiecare an în perioada Adventului la Viena se organizează festivalul internaţional de muzică sacră. În acest an Corala Giroceana a fost onorată să participe la acest festival susţinând în total trei concerte în diferite locaţii.

Citind programul participanţilor la acest festival am fost impresionat de numărul mare de coruri care au concertat. Peste 80 de formaţii corale din întreaga lume, amintind Austria, Italia, Franţa, Cehia, Elveţia, Rusia, SUA, etc., au evoluat pe scena sălii de festivităţi a primăriei, fapt ce presupune o foarte bună organizare, toate etapele desfăşurându-se cu mare precizie.

Corala Giroceana s-a făcut remarcată în cadrul acestui mare festival, printre multimea de coruri, atât prin repertoriu abordat cât şi prin ţinută, purtând la brâu tricolorul românesc, făcând cinste ţării noastre şi localităţii.

Aplauzele primite la scenă precum şi aprecierile reprezentantului cultural din primăria vieneză ne-au confirmat încă o dată reuşita prestaţiei noastre artistice muzicale.

Ne-am bucurat de o primire călduroasă şi de sincere felicitări şi la sediul Crucii Roşii din Viena, unde Domnul Director şi-a exprimat prin câteva cuvinte aprecierea şi mulţumirile sale pentru activitatea ce o desfăşurăm.

Nu în ultimul rând, momente unice am petrecut şi duminică la încheierea turneului nostru, la capela Palatului Schonbrunn unde am participat pentru prima dată la o Missă catolică celebrată în limba germană. Noi am dat câteva răspunsuri în cadrul acesteia în limba română urmând ca la final să susţinem un recital de colinde în faţa altarului, fiind asistaţi de numeroşi turişti şi localnici participanţi la slujba de duminică.

A fost o experienţă frumosă, o pagină însemnată în istoria coralei girocene, care va rămâne mereu în sufletele noastre şi nădăjduim că vom reveni pe acele meleaguri vieneze unde muzica este parcă la ea acasă.

Toma Petrică – TENOR

(.....)Fac parte din această corală a girocenilor şi am primit cu emoţie vestea că are onoarea de a participa la programul de advent organizat de primăria vieneză. Nu de puţine ori mi-a fost dat să trăiesc clipe de neuitat la acest eveniment, participând de-a lungul anilor şi cu alte coruri din Banatul nostru.

Corala Giroceana a susţinut câteva concerte alcătuite din cele mai reprezentative colinde româneşti, bucurându-se de un succes deosebit fiind apreciată de auditoriu şi de organizatorii acestei grandioase manifestări.

Mărturisesc sincer emoţia pe care am simţit-o în toată această perioadă şi caut să-i aduc mulţumirile mele şi aprecierile tânărului şi talentatului dirijor Mircea Sturza, care cu multă pricepere şi dragoste a pregătit fiecare piesă în felul ei de interpretare. Nădăjduiesc şi cred cu toată convingerea că nu se va opri aici!