CoderDojo este o mișcare internațională, inițiată în Irlanda în anul 2011, cu scopul de a oferi copiilor interesați contextul în care să poată învăța programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului școlar (acesta este motivul pentru care sesiunile sunt, în general, sâmbăta).

Înțelegerea limbajelor de programare este foarte importantă în lumea modernă și este mai bine și mai ușor să deprinzi aceste abilități de timpuriu. Nimănui nu ar trebui să îi fie luată această oportunitate. Orice copil cu vârsta între 7-17 poate aplica gratuit la Dojo. La Dojo ei vor dobândi deprinderi de a crea website, programare sau jocuri explorând tehnologii informaționale și creative.

Este extraodinar cum s-a extins conceptul în lume, anul acesta ajungând la 1.932 Dojo în 110 țări. Nu numai că suntem prezenți pe toate continentele, dar sunt înregistrări și în țări, precum Afghanistan, Mozambic, Trinidad și Tobago, Belize, și Insulele Cayman.

Conceptul Coder Dojo a ajuns la Giroc în primăvara lui 2016 prin bunăvoința lui Bogdan Teleman care a căutat locație și a organizat primele întâlniri. Ușor-ușor, de la cursuri de programare în Scratch destinate copiilor cu vârsta de 10-14 ani au fost introduse și cursuri de Java, C#, C++, limbaje de programare mult mai avansate folosite pe larg în industria IT. La ora actuală, la Coder Dojo copiii pot alege aproape orice tehnologie doresc pentru PC, mobil, web, până și robotică. Copiii care participă frecvent au concurat la competițiile Coder Dojo regionale și europene, obținând premii la categoriile Robotică și Gave Dev (Unity). Încă de la începutul proiectului, am primit sprijinul Primăriei Giroc și al reprezentanților Primăriei, care ne asigură că începând de anul viitor se va aloca o clasă în noua clădire a Liceului Teoretic „David Voniga” din Giroc, ajutând la dezvoltarea și mai puternică a conceptului Coder Dojo la nivelul comunității noastre.

La Megadojo 2018, cel mai mare eveniment educațional de programare din România, am participat cu proiecte de robotică, Gave Dev (Unity), Web și Scratch, unde echipa de copii din Giroc a obținut premii la Robotică/Hardware avansat

Mentori la Clubul din Giroc-Chișoda:
Iasmina BOLDEA,
Remus TOMȘA
și Alin BUMBAR