Judeţul nostru are parte, de acum înainte, de un nou traseu turistic. Campania de promovare a cetății timișene Jdioara, inițiată în urmă cu mai bine de un an de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, bifează încă o etapă. Este vorba despre marcarea și inaugurarea traseului istoric spre cetate.

Aceasta a constat în realizarea și montarea a șapte panouri care cuprind cele mai importante informații despre istoria cetății. Acțiunea, recent încheiată, este o primă parte a programului educațional „Protejează trecutul. Protejează siturile arheologice. Jdioara ești tu!”, realizat în colaborare cu Liceul Teoretic „David Voniga” din comuna Giroc. Panourile au fost confecţionate de un grup de 15 copii din clasele a VI-a, a X-a și a XII-a.

„Elevii noștri, coordonați de profesorii Melentina Costa, Boris Babic și de mine au contribuit la strângerea și selectarea informațiilor de pe panouri și la scrierea lor. Tot ei au fost cei care au participat și la montarea acestora. De altfel, inaugurarea traseului istoric s-a constituit într-o întâlnire specială, în cadrul căreia tinerii au aflat mai multe informații despre zonă, au participat la concursuri de tras cu arcul, au învățat tehnici de supraviețuire și, cel mai important, au primit diplome și distincții de străjer sau castelan de Jdioara”, subliniază Bogdan Muscalu, profesor la liceul din Giroc.

„Acest proiect a fost și rămâne o mare bucurie pentru noi. Asta cu atât mai mult cu cât am avut parte de ajutor nesperat din partea unor oameni ai locului. Domnul Sebastian Weiss, de exemplu, localnic din Jdioara, ne-a donat materialul lemnos necesar panourilor, pe care de altfel, tot el le-a și realizat”, afirmă Victor Bunoiu, consilier al DJC Timiș.

Următoarea etapă a proiectului „Protejează trecutul. Protejează siturile arheologice. Jdioara ești tu!” este realizarea panourilor necesare marcării traseului ECO. Acesta va cuprinde informații despre flora și fauna din zonă, urmând să fie inaugurat în primăvara anului viitor.

 Articol preluat de pe site-ul partenerului nostru media, Renașterea.